Sneltoetsen deel 2

Sneltoetsen deel 2

This BlogPost was written by Andre Speek. Click here for other BlogPosts.

In het eerste deel van deze mini-serie heb ik tips en trucs gegeven over hoe je met Windows kunt werken zonder steeds de muis te gebruiken. In deze post kun je vergelijkbare tips lezen maar dan specifiek voor het gebruik van je Browser. Tenslotte is dat de applicatie waar je (hoogstwaarschijnlijk) het grootste deel van de dag in werkt. Ook een aantal tips waarbij je de muis wel nodig hebt, maar die je toch een hoop tijd kunnen besparen.

Werken met Tabs

Alle moderne browsers werken tegenwoordig met Tabs. Om naar rechts door je openstaande Tabs heen te bladeren, kun je Ctrl+Tab gebruiken. Of als je naar links wil, met Ctrl+Shift+Tab. Heb je niet al te veel Tabs open, dan kan het nog makkelijker. Ctrl+1 brengt je direct naar de eerste Tab. Ctrl+4 naar de vierde Tab. Afijn, Ctrl plus het nummertje van de Tab waar je naartoe wil dus. Handig om dan in eerste Tabs je meest gebruikte pagina’s open te hebben. Nummertje 9 is dan wel weer anders. Daarmee ga je niet naar de negende tab, maar naar de meest rechtse tab.

Om een nieuwe Tab te openen gebruik je Ctrl+T. Je cursor staat dan gelijk in de adresbalk en je kunt intypen waar je naartoe wil. Staat je cursor daar niet, dan kun je de F6 toets gebruiken en dan staat ie er weer wel. Niet verwarren met de F5 toets, want daarmee ververs je grotendeels de pagina. Niet helemaal, want sommige zaken (zoals afbeeldingen en styling) worden in je cache bewaard. Wil je echt een hagelverse pagina? Gebruik dan Shift+F5 in Google Chrome en Microsoft Edge. Of Ctrl+F5 in Mozilla Firefox.

En oh ja, tik jij ook nog steeds trouw www. vooraan en .com achteraan? Type gewoon wat daar tussen hoort (bijvoorbeeld andrespeek of google) en klik Ctrl+Enter. De Browser weet dan genoeg en zet de rest er voor jou omheen.

Om een Tab te sluiten, kun je Ctrl+W gebruiken. Per ongeluk een Tab teveel afgesloten? Geen nood want met Ctrl+Shit+T zet je ze gewoon weer open. Heb je ondertussen ook andere tabs gesloten, dan zul je dat een paar keer moeten doen want ze worden op volgorde van afsluiten weer geopend. Let op, deze niet verwarren met Ctrl+Shift+W, want daarmee sluit je in een keer alle Tabs af. Vergelijkbaar met de Alt+F4, maar die werkt dan weer in alle programma’s en niet alleen in je Browser.

Browsers Algemeen

Met F11 kun je de pagina waar je op bent in een volledig venster tonen. Handig als er veel te zien of te lezen is. Maar ook handig want je wordt niet afgeleid door de andere programma’s die je op dat moment open hebt. Met de Escape ben je weer terug in een normaal venster.

Ben je lekker aan het browsen en wil je terug naar de vorige pagina? Dan kun je Alt+Pijltje naar links gebruiken. Ben je te ver teruggegaan? Geen nood, Alt+Pijltje naar rechts gebruiken dan. Oftewel, met deze heb je de Back en Forward button niet meer nodig.

Zijn de lettertjes op een pagina wel heel erg klein? Dan kun je met Ctrl+Shift+Plus alles in stappen groter maken. Ctrl+Min kun je dan weer gebruiken om het kleiner te maken. Ctrl+0 brengt je in elk geval altijd weer terug naar het oorspronkelijke formaat.

Staat er wel heel erg veel op de pagina en kun je zo snel niet vinden wat je zoekt? Gebruik dan eens Ctrl+F om tekst te zoeken op de pagina. Ben je klaar, dan sluit je die weer met de Escape toets.

Scrollen naar beneden kun je doen met de Spatiebalk. Naar boven met Shift+Spatiebalk. Overigens werkt dat uiteraard weer niet als je in een invulformulier aan het typen bent. De gewone spatie krijgt dan de voorkeur boven het scrollen. Met de Home toets ga je daarnaast helemaal naar boven, en met de End toets helemaal naar onder.

Over invulformulieren gesproken, met de Tab toets ga je eenvoudig naar het volgende veld. Ben je te ver gegaan, dan kun je met Shift+Tab weer de andere kant op.

Wil je een pagina aan je favorieten toevoegen? Dat kan, met de combinatie Ctrl+D. Als je die pagina niet langer in je favorieten wil hebben, klik dan ook Ctrl+D en gebruik de Tab toets om naar de Verwijderen button te gaan. Even een Enter en hij is weg.

Wil je je Internet Historie bekijken? Dan toets je Ctrl+H in. Wil je je geschiedenis juist opruimen, gebruik dan Ctrl+Shift+Delete om het dialoogvenster te openen om op te schonen. Let er daarbij wel op wat je weggooit.

Wil je dat (tijdelijk) even niet bijgehouden wordt wat je allemaal aan het doen bent? Gebruik dan Ctrl+Shift+N om een nieuw anoniem venster te openen. Daarmee ben je zeker niet onzichtbaar. Maar als je dat venster weer afsluit, wordt automatisch aan jouw kant alles (cookies, cache, historie) verwijderd. Wat de andere kant ondertussen over jou heeft opgeslagen, daar heb je dan weer geen controle over.

Tik je iets in in de adresbalk, dan krijg je een lijst met suggesties te zien. Misschien iets wat je daar helemaal niet (meer) wil zien. Ga er dan met de pijltjes Omhoog of Omlaag naartoe en klik Shift+Delete en je bent er vanaf.

Heb je bestanden gedownload maar weet je niet meer waar je ze hebt opgeslagen? Met Ctrl+J kun je een overzicht daarvan opvragen.

Toch een beetje muizen

Met deze tips zul je je muis een stuk minder hoeven te gebruiken. Maar helemaal zonder muis kun je toch ook weer niet. Er zijn nog wel wat tips voor het gebruik van de muis te benoemen in combinatie met een toets. Met name in de Browser.

Wil je bijvoorbeeld een link op de pagina openen in een nieuwe Tab, klik dan terwijl je de Ctrl ingedrukt houdt. Handig als je bijvoorbeeld op een nieuwspagina zit en niet steeds de back button wil gebruiken om weer te moeten wachten tot de pagina geladen is.

Heb je heel veel pagina’s openstaan en wil je die allemaal tegelijk sluiten? Hou dan de Shift ingedrukt en klik de eerste en de laatste Tab aan. Gebruik dan Ctrl+W om die allemaal te sluiten. Staan de Tabs niet allemaal netjes naast elkaar? Gebruik dan de Ctrl toets en klik de Tabs aan die je wil sluiten. Ook dan sluit je al die tabs in een keer met Ctrl+W.

Heb je wel heel veel Tabs tegelijk open staan en raak je het overzicht kwijt? Selecteer dan eens met die Ctrl of Shift een aantal Tabs en sleep die als het ware los van de andere Tabs. Daarmee open je een nieuw venster met de geselecteerde Tabs, en wordt het oorspronkelijke venster een stuk overzichtelijker. Bijkomend voordeel, in je geschiedenis komen ze dan als een Tabgroep naar voor en kun je ze ook weer in 1x allemaal openen.

Tot zover...

Tot zover de sneltoesten die ik dagelijks gebruik, ook al ligt de muis voor het grijpen. Een behoorlijk deel van de dag zit ik achter een laptop en gebruik ik de muis zelfs in het geheel niet. De muis zo min mogelijk te gebruiken is misschien wel de reden dat ik in al die jaren nooit last heb gehad van een muisarm. Maar nog even los van dat: het werkt ook gewoon een stuk sneller.

Zijn er nog toetscombinaties die ik heb gemist? Of die ik misschien nog niet eens ken? Laat het me gerust even weten en dan werk ik deze mini-serie bij of wellicht komt er dan een vervolg!Do you want to comment on this post? Leave a response here and I will get in touch with you!

You can leave a comment or send a question to andre@andrespeek.com. Let me know if you got inspired and stay safe and healthy always!
An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙