Sneltoetsen deel 1

Sneltoetsen deel 1

This BlogPost was written by Andre Speek. Click here for other BlogPosts.

Iedereen heeft weleens gehoord van RSI; een blessure die je kunt oplopen als je teveel achter de computer zit. In de volksmond ook wel een muisarm genoemd. Gek genoeg heb ik daar in de 25 jaar dat ik met computers werk, er geen last van gehad. Misschien is dat omdat ik vrij weinig gebruik maak van de muis. Heel veel handelingen waar je de muis voor gebruikt, kunnen namelijk ook via toetscombinaties. Als eerste in deze serie een uitleg wat je zoal in Windows kunt gebruiken.

Het gebruik van toetscombinaties

Sneltoetsen zijn om meerdere redenen erg handig. Elke keer dat je met je hand naar de muis gaat, moet je daarna toch weer even je handen goed zetten achter het toetsenbord. Dat haalt je snelheid stiekem flink naar beneden. Plus het heet niet voor niets een muisarm en geen toetsenbord arm. Het gebruik van de muis is belastender voor je pols dan het typen op je toetsenbord. Vandaar is deze mini-serie een aantal tips en trucs om de muis zo min mogelijk te gebruiken. In de komende posts meer over sneltoetsen die je kunt gebruiken met je browser. Maar eerst even over Windows in het algemeen.

Alleen over Windows? Tsja, ik ben nu eenmaal een Windows gebruiker. Ik hoor graag wat de tegenhangers zijn op Mac zodat ik daar ook over kan schrijven!

Windows Algemeen

Met het Vlaggetje open je het Windows startmenu. Je kunt dan direct beginnen met typen. Type je de naam in van het programma wat je wil openen, dan komt dat in de regel bovenaan als beste match naar boven. Heb je gelijk prijs, dan is het even een Enter en het programma wordt geopend. Soms zijn er meerdere matches en moet je even met de pijltjes Omhoog of Omlaag de juiste selecteren voor je op Enter klikt.

Komt er iemand aan en je wil liever niet dat ze zien wat je open hebt staan? Gebruik dan Vlaggetje+D om alle vensters te minimaliseren, oftewel naar je desktop te gaan. Zijn ze weer weg? Dan wederom Vlaggetje+D en je bent weer waar je was.

Moet je even van je plek af en wil je niet dat anderen zomaar achter je PC kunnen zitten? Gebruik van Vlaggetje+L. Om dan weer gebruik te maken van je PC, moet je wel even opnieuw je naam/wachtwoord invullen. Als je melding ziet dat de PC is vergrendeld in plaats van Naam en Wachtwoord, dan kun je elke willekeurige toets gebruiken om daar naartoe te gaan. Ok, behalve de aan/uit knop, natuurlijk.

Windows Bureaublad

Als je veel programma’s open hebt staan, dan kun je met Alt+Tab daar een overzicht van krijgen. Met de Tab toets loop je daar dan verder doorheen. Schiet je te ver door, dan kun je met Shift+Tab weer terug maar vaak is even “doortabben” dan toch handiger. Het geselecteerde programma wordt in elk geval duidelijk gemarkeerd en als je de Alt los laat, dan wordt dat venster geopend.

Vlaggetje+Tab werkt ook. Het vlaggetje kun je dan al gelijk loslaten. Met de pijltjes kun je vervolgens naar het venster wat je wil openen. En met een Enter ben je dan ook op de plaats van bestemming. Wil je het overzicht uit? Dan kun je de Escape toets gebruiken.

De Windows verkenner

Met Vlaggetje+E open je de Windows verkenner. Met de pijltjestoetsen kun je hier doorheen gaan. Om een map of bestand te openen, toets je Enter in. Ben je een map ingegaan en wil je terug, dan kun je met Alt+Pijltje naar links teruggaan. Ga je daarmee te ver terug, dan kun je met Alt+Pijltje naar rechts weer vooruit gaan.

Wil je vanuit de bestanden naar de balk aan de linkerkant, dan kun je Shift+Tab gebruiken.

Wil je een bestand hernoemen? Dan kun je de F2 toets gebruiken. Met de bekende Ctrl+C en Ctrl+V kun je een bestand of map kopiëren. Dat kan in dezelfde map (Windows zet er een volgnummertje bij) of een andere map. Wil je een bestand of map verplaatsen? Gebruik dan Ctrl+X in plaats van Ctrl+C, en daarna de Ctrl+V.

Een openstaand venster kun je ook eenvoudig maximaliseren zodat die je hele scherm gebruikt. Met Alt+Spatiebalk+X krijg je dat voor elkaar.

Wil je de Windows Verkenner afsluiten? Gebruik dan Alt+F4. Die werkt overigens in alle Windows programma’s om af te sluiten.

Formulieren en tekstverwerkers

Ben je een stuk tekst aan het intypen, dan kun je met Home en End naar respectievelijk het begin of einde van een zin. Op een laptop (met beperkte ruimte) hebben die toetsen soms een dubbele functie en werkt dit niet direct. In de meeste gevallen moet je er dan de FN toets bij gebruiken en dan werkt het wel. Hou die even in gedachte bij de volgende sneltoetsen want ook daar is die dan nodig.

Met Shift+Home selecteer je alle tekst links van waar je cursor op dat moment staat. Met Shift+End de tekst rechts van je cursor. Waar je ook staat, je kunt Shift in combinatie met de pijltjes gebruiken om tekst te selecteren. Wil je een paragraaf selecteren, dan is het vaak handig om eerst met Home naar het begin van de regel te gaan en pas dan met Shift en de pijltjes je selectie te maken.

Geselecteerde tekst maak je dikgedrukt met Ctrl+B. En schuingedrukt doe je dan weer met Ctrl+I. Is de tekst al dik- of schuingedrukt, dan doen deze combinaties precies het omgekeerde.

In de meeste tekstverwerkers kun je tekst ook als een Header aanmelden, met daarbij in de regel 6 formaten. Daar werkt dan vaak Ctrl+Alt+1 om de grootste variant daarvan te krijgen, en Ctrl+Alt+6 voor de kleinste variant. Wil je toch liever gewone tekst, dan kan dat met Ctrl+Alt+0.



Do you want to comment on this post? Leave a response here and I will get in touch with you!

You can leave a comment or send a question to andre@andrespeek.com. Let me know if you got inspired and stay safe and healthy always!




An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙